Goedemorgen! Dit zijn de belangrijkste dingen die je vandaag moet weten:
1. Frans Timmermans wil Jean-Claude Juncker opvolgen als ‘baas’ van de EU
De Nederlandse eurocommissaris en PvdA’er Frans Timmermans wil zijn baas opvolgen als president van de Europese Commissie. Hij zou steun hebben van de Duitse SPD, tegenhanger van zijn eigen PvdA in Nederland. Hij moet dan wel op de kieslijst van de PvdA voor de Europese verkiezingen komen.
Timmermans heeft in ieder geval één concurrent in de sociaaldemocratische strijd om ‘topkandidaat’ te worden: de Slowaakse EU-commissaris Maros Sefcovic (Energie). Ook de christendemocratische EVP-fractie heeft meerdere ijzers in het vuur om de opvolger van Jean-Claude Juncker te leveren: de Duitser Manfred Weber en de Finse oud-premier Alexander Stubb.
2. ‘Kolencentrales moeten vervroegd dicht om klimaatdoelstelling te halen’
Dinsdag veegde het gerechtshof van Den Haag het hoger beroep van de Staat in de klimaatzaak van Urgenda van tafel. Dat betekent dat de Staat verplicht is om tegen eind 2020 de uitstoot van broeikasgassen met minimaal 25 procent terug te dringen ten opzichte van het niveau in 1990. Dat is nog een behoorlijke opgave, want op dit moment lijkt Nederland niet verder te komen dan 23 procent, schrijft het Financieele Dagblad.
Om het doel wel te halen, lijkt de vervroegde sluiting van kolencentrales volgens de krant onvermijdelijk. Vattenfal maakt zich nog geen zorgen: "Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat heeft altijd aangegeven dat vroegtijdig sluiten van kolencentrales niet nodig is om de CO2-reductiedoelstellingen van 2020 te halen", zei het bedrijf in een reactie.
3. Enorme groei van toerisme in Nederland verwacht
Het toerisme in Nederland neemt tot 2030 explosief toe. Mogelijk groeit het aantal buitenlandse bezoekers van 18 miljoen (2017) naar 29 miljoen. Het aantal binnenlandse toeristen stijgt naar verwachting van 24 miljoen tot bijna 31 miljoen in 2030. Dat blijkt uit een verwachting van het NBTC, het marketingbureau dat verantwoordelijk is voor het promoten van Nederland als reisbestemming.
Directeur Jos Franken is van mening dat het toerisme beter over Nederland verspreid moet worden. "Alle Nederlanders moeten kunnen profiteren van toerisme, dus zowel bewoners, bezoekers als bedrijven", zegt hij.
4. Huis kopen om te verhuren? Schiedam is veel aantrekkelijker dan Amsterdam
Het is al een tijdje bekend dat beleggers de Nederlandse huizenmarkt hebben ontdekt. Dat kunnen particulieren zijn die meer zien in het kopen van vastgoed om te verhuren, dan geld laten verpieteren op een spaarrekening, maar er zijn ook grote professionele beleggers actief.
Waar kun je vanuit beleggingsoogpunt nu het beste een pand kopen? Uit een nieuw rapport van vastgoedadviseur Colliers blijkt dat randgemeenten zoals Schiedam, Zaanstad en Almere relatief veel aantrekkelijker zijn dan grote steden als Amsterdam. Daarvoor moet je wel risicofactoren zoals het type woning, de betaalbaarheid en de gemeentepolitiek afzetten tegen het verwachte huurrendement. Onderstaande grafiek geeft dat in één plaatje weer.
5. CO2-uitstoot auto's moet omlaag van milieuministers
De milieuministers van de EU-landen hebben dinsdag na urenlange onderhandelingen een compromis gesloten over de CO2-uitstoot van nieuwe voertuigen die in 2030 op de weg komen. In 2030 moeten nieuwe auto's 35 procent minder CO2 uitstoten dan in 2021, en bestelwagens 30 procent.
Dat is een minder ambitieus doel dan Nederland voor ogen had. Samen met een fors aantal andere landen was Nederland voorstander van minstens 40 procent. Volgens hen is de aanscherping van de normen nodig om de klimaatdoelen van Parijs te kunnen halen.
6. 'Willem-Alexander moet vaker met de trein'
Nederland moet z'n CO2-uitstoot terugdringen, en ook de koning moet daar zijn steentje aan bijdragen, vinden D66 en GroenLinks volgens het AD. De partijen willen niet meer dat de koninklijke familie voor korte tripjes het vliegtuig pakt.
Willem-Alexander en koning Máxima reisden bijvoorbeeld afgelopen mei met een chartervliegtuig naar Luxemburg. "Ze hadden toch ook de trein kunnen pakken?", zegt D66-Kamerlid Joost Sneller daarover. "Er is niet voor niets een mooie koninklijke loge op station Hollands Spoor in Den Haag."
7. Politiek talent Rob Jetten is nieuwe fractievoorzitter D66 - maar wie is hij?
Dinsdag werd de 31-jarige Rob Jetten unaniem door zijn fractie verkozen tot fractievoorzitter van D66. Dat is bijzonder, want twee jaar geleden wist nog niemand buiten Nijmegen wie hij was. Wie is Jetten en wat wil hij met D66? Een overzicht van zijn politieke carrière, die begon nadat een islamitische basisschool in zijn woonplaats in vlammen opging, vind je hier.
8. Nederlander wil meer betalen voor duurzaam
Het aantal consumenten dat meer geld wil neertellen voor duurzame producten, is opnieuw gestegen. De onderzoeksbureaus GfK en b-open melden dat 36 procent van de Nederlanders bereid is meer te betalen voor duurzaamheid. In 2016 gold dat voor 29 procent van de consumenten en in 2017 voor 32 procent.
"De grotere bereidheid extra te betalen, illustreert dat mensen positiever zijn over duurzaamheid. Mensen willen consumeren zonder schuldgevoel", zegt Annemarie Perquin van GfK. "Maar ook de toegenomen kwaliteit van duurzame producten speelt daarbij een rol."
9. Zijn Turkse aandelen ene beleggingskans of een risico?
Beleggingsexperts breken zich het hoofd over de kansen en risico's van Turkije. En de meningen zijn sterk verdeeld. Zo noemt vermogensbeheerder Skagen Turkse aandelen in een woensdag verschenen rapport 'kansrijk', mede omdat de beurs hard is gedaald en aandelen relatief goedkoop zijn geworden.
Aan de andere kant waarschuwt valuta-analist Bart Hordijk van Monex dat de risico's voor de Turkse Lira nog niet zijn verdwenen, mede omdat de economie nog verder kan terugzakken. En een zwakke Lira is ook voor buitenlandse beleggers iets om voorzichtig mee te zijn.
10. Eerste hypotheek via gedeeltelijke 'crowdfunding' is een feit
Startup Jungo is al zo'n twee jaar bezig met een plan om hypotheken deels te financiering via crowdfunding. En de eerste transactie is nu daadwerkelijk voltooid met een huis in Leiden, zo meldt Sprout.
Jungo heeft de steun van verzekeraar Aegon. 80 procent van de lening wordt via een klassieke geldverstrekker geregeld, terwijl 20 procent van de lening via crowdfunding gaat. Bij een financiering van 100 procent van de woningwaarde, rekent Jungo momenteel een hypotheekrente van 2,67 procent voor 10 jaar vast.
11. Google onthult Pixel 3 en Pixel 3 XL
Een groter scherm, meer kunstmatige intelligentie en een nóg betere camera. Dat zijn in het kort de verbeteringen die Google heeft gedaan aan de Pixel 3, de derde generatie van zijn smartphones. De 64GB-versie van de Pixel 3 krijgt in Europa een adviesprijs van 849 euro, voor de XL-variant komt daar 100 euro bovenop. Of en wanneer de telefoons in Nederland en België verkrijgbaar zijn, is nog niet bekend.
Nieuws gemist? Lees dan het belangrijkste nieuws van gisteren terug »
Dit zijn de best gelezen artikelen op Business Insider van dinsdag:
- De bliksemcarrière van Rob Jetten: van idealistische tiener tot ‘groene radicalo’ die nooit de ‘excuushomo’ wilde zijn
- Marianne Thieme is enkele maanden uit de Tweede Kamer vanwege ziekte – de precieze oorzaak is niet bekend
- Duitsland bestaat eigenlijk uit 5 landen – let op deze verschillen, ook als je zakendoet